vrijdag 11 juli 2008

dag 1

Het is een gezellig drukke soldendag op de Meir. In de etalages van sommige winkels zijn de eerste beelden van ‘De opstand van de Paspoppen’ te zien: een aria uit Faust, gekke pompiers tijdens een brandoefening, twee verliefden…

Benieuwd welke bizarre figuren er nog opduiken? Kom snel naar de Meir en ga op ontdekking!


De kinderen: eet je soep als je groot wilt worden

De positieve test


De geliefden


Opera, gemeen verhaal voor andermans kinderen



De nachtmerrie van de poel



Totale uitverkoop





De jager





De landloopster





De komische brandweermannen



De keuken


Copyright Luc Van Peer

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Dank voor het verslag tot dusver Confusius. Heel attent om nu al verslagging met beeld te doen. Ik kom dagelijks langssurfen en kom vanaf dinsdag zelf vanuit Nederland deze opstand meemaken. Eerdere versie in Maastricht gemist. Nu gelukkig in Antwerpen.

Anoniem zei

Geniaal initiatief en we kijken uit naar het verlopp van de opstand van de PASPOPPEN.
Maar wat betreft het verhaal ? Daar plaats ik vraagtekens bij !
Verzonnen? Dat mag natuurlijk.
Maar te dicht bij de realiteit … en dan vergeet men de reëel oorsprong van de “PASPOPPEN”

(uit: Onze Taal Kalender, 2008)
mannequin = paspop
Het bekendste Nederlandse uitleenwoord zal mannetje zijn, of preciezer: mannekin. Dit woord is in het Frans overgenomen en wereldwijd bekend geworden als mannequin ("iemand die kleding presenteert tijdens een modeshow"). Hoe is die grote betekenisverschuiving van "mannetje" naar "model" te verklaren? Het Middelnederlandse mannekin betekende behalve "mannetje" ook "getekend mannetje, poppetje" en later ook "ledenpop, pop, pop met beweegbare leden, gebruikt door schilders en beeldhouwers". In het Frans werd het woord in die laatste betekenis in de zeventiende eeuw overgenomen in kunstenaarskringen. In de negentiende eeuw gingen ook modeontwerpers in Frankrijk gebruikmaken van mannequins, en winkels zetten aangeklede poppen in de etalage. Toen vervolgens in diezelfde eeuw de gewoonte opkwam om kleding te showen door levende mensen, lag het voor de hand deze personen als mannequin te betitelen. Vanuit het modecentrum Frankrijk verbreidden gewoonte en naam zich vervolgens over de rest van de wereld. Ook naar Nederland en België, waar het oorspronkelijk Nederlandse woord in een nieuwe gedaante en betekenis weer thuiskwam. (12-1-08)

groeten en succes
de paspoppen fotograaf