vrijdag 4 juli 2008

Het verhaal

Lord Baker bracht in 1750 de eerste paspop mee naar Londen. Hij vond ze na een schipbreuk in de Stille Oceaan. Het was een forsgebouwde vrouwenromp. Bij zijn terugkeer in Engeland, toonde hij zijn ontdekking aan de koningin. Haar raadsmannen vreesden dat het ‘creatuur’ de bevolking alleen maar angst zou aanjagen en verstopten de paspop in een kerker van een Frans kasteel.

Honderd jaar lang keek niemand naar de paspop om tot de nieuwsgierige vorstin Eugenie haar in de kelder van het kasteel vond. De pop was in erbarmelijke staat en werd door de kleermaker van de vorstin, monseigneur Alexis de Lavygne, onder handen genomen. Hij vulde de paspop op met stof en overtrok haar met leder. De pop kon nu kleren dragen en leek net echt.

In 1900 zette een Nederlander zich aan de serieproductie van paspoppen. Hij kende een groot succes op de wereldtentoonstelling. Maar niemand leek in de gaten te hebben dat de poppen vaak huilden. Alsof ze gevangen zaten in hun eigen pantser…

25 jaar later ontwikkelde het bedrijf Segrel en Stockman een revolutionair reproductieprocedé. De paspoppen vermenigvuldigden zich in sneltempo en pasten zich verbazingwekkend snel aan aan de nieuwe materialen die gebruikt werden.
In die tijd hield de vraag of de poppen ook echt emoties voelden een groepje filosofen sterk bezig.
Een getuige verklaarde dat hij er op een nacht een paar door de ramen zag verdwijnen zonder die te breken. Vanaf toen houden de grote winkelketens de plastic individuen extra in de gaten.
Het begin van de uitbuiting van de paspoppen door de mens…


In de etalages op de Meir-as vertellen de paspoppen hun verhaal. Elke dag opnieuw, tot ze zich uit hun keurslijf wringen.

Zomer van Antwerpen
Een feestelijk zomerseizoen in juli en augustus met
theater - muziek - circus - film

voor meer info over de volledige programmatie en tickets:
070/690 680
Zomerhuis, Ledeganckkaai, Antwerpen
www.zva.be

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Nieuwsgierig. Meir ver. Bekijk paspopopstand alsnog vanopafstand.

Greet zei

Geweldig spannend!!! We worden naar de stad gelokt door een creatieve sfeer. De paspoppen krijgen een eigen leven en we wachten vol ongeduld op de opstand. Maar wanneer gaat het die zondag echt gebeuren??In de voormiddag of namiddag? Kan iemand dat zeggen?

Zino zei

Beste Greet , ik heb gehoord van de mensen van de Zomer Van Antwerpen dat de poppen deze vrijdag uit hun vitrines zullen komen .
Ook hoorde ik dat het allemaal rond 10 uur zou beginnen , de hele " uitbraak " .
groeten , Zino

Anoniem zei

Spijtig genoeg woon ik te ver van Antwerpen, maar ik heb elke dag op internet gekeken. Gewoon fantastisch en een dikke proficiat aan de organisators.